Opleiding en werk

Tijdens mijn beroepsopleiding voor verpleegkundige ging ik werken in het St. Radboud ziekenhuis in Nijmegen waar ik alle verpleegtechnische en medische handelingen heb geleerd. Ik had veel te maken met ziekte en lijden en ging op zoek naar de zin van ziek zijn.

Deze ontdekkingstocht bracht me bij diverse opleidingen en cursussen. Ik volgde in 1994 de psycho-energetische therapieopleiding. Medewerkers van het Taborhuis in Groesbeek werken nog steeds met deze therapie in de begeleiding van mensen met kanker.

Tijdens de opleiding spiritualiteit en beroep bekwaamde ik mij in mindfulness en leerde ik hoe ik mijn eigen kijk op zingeving een plek kon geven in het contact met zieke mensen. Zo ontstond onder meer mijn interesse voor de palliatieve zorg. De vragen over leven en dood intrigeerden mij. Het was dan ook logisch dat ik me verder schoolde in de palliatieve zorg.

Deze nieuwsgierigheid bracht me bij het Jungiaans instituut in Nijmegen, waar ik kennis maakte met de visie van Carl Gustav Jung. Hij omschreef het leven als een individuatieproces: onderzoeken wie je in de kern bent, los van alle rollen en persoonlijkheden.

Het energetische werk had tevens mijn belangstelling; zo bekwaamde ik mij in Reiki. De vervolgstap maakte ik bij het Intuïtief Traject, waar ik een duidelijke en gestructureerde weg heb gevonden. Sinds 2010 volg ik daar verschillende cursussen intuïtieve ontwikkeling.

Naast alle opleidingen en cursussen deed ik ook in het werk zelf steeds nieuwe kennis en ervaring op. Halverwege de jaren tachtig specialiseerde ik me tot oncologieverpleegkundige, een van de werkvelden in de gezondheidszorg waarop ik me heb toegelegd. Vervolgens heb ik in de jaren negentig samen met anderen consultatieteams voor palliatieve zorg opgezet. Ik heb zelf in die teams gewerkt, zowel bij mensen thuis als in het ziekenhuis. Mijn weg liep via thuiszorg en dagverpleging naar polikliniek en kliniek.

Een logische stap daarna was de ontwikkeling van Hospice Bethlehem in Nijmegen. Als vervangend leidinggevende heb ik daar de start- en beginfase mee ontwikkeld. Na het hospice maakte ik een uitstapje naar het verpleeghuis, waar ik drie jaar als hoofd zorg op een psychogeriatrische afdeling werkte. Daar leerde ik andere aspecten van de zorg kennen.

De directe omgang met de ernstig zieke mens bleef me trekken. Ik verlangde naar het persoonlijke en directere contact en wilde echt iets betekenen voor mensen in een moeilijke periode van hun leven. Ik koos voor een opleiding tot counselor. In 2009 ben ik afgestudeerd aan de Academie voor Coach en Counselors in Amersfoort. In datzelfde jaar heb ik mijn praktijk LifeCrystal opgericht en sindsdien bied ik psychosociale begeleiding aan mensen met kanker.

Alle rechten voorbehouden © Lifecrystal | Webdesign: WEN Kunst Webdesign